WebBusiness
Mit tud a weboldalam?

Pagerank érték lekérdezés:

Weboldal:
magyarázat>>

Kulcsszósűrűség mérés:

Weboldal:
magyarázat>>

Ellenőrizze weboldala szabványosságát!

Weboldal:
magyarázat>>

Ellenőrizze külső linkjeit:

Weboldal:
magyarázat>>
Év honlapja különdíj 2004 European Seal of e-Excellence

Hasznos jogi információk az üzleti élet mindennapjaihoz!

Az üzleti élet aktuális jogi témái
rövid, áttekinthető megfogalmazásban.


Ha szeretné a legfrissebb jogi cikkeket mielőbb olvasni,
iratkozzon fel díjmentes gazdasági hírlevelünkre! >>

A WebBusiness Zrt. jogi szakértője:
Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
Tel.: (1) 266-6621
http://www.kocsis-iroda.hu/


<< Vissza a többi jogi cikkhez


Üzletrész öröklése házastársak, különélő házastársak, élettársak után


Öröklésről, végrendeletről nem szívesen beszélünk. Nem sokan szeretnek előre szembenézni az elkerülhetetlen jövővel, és tisztázni, hogy egy élet során épített cég esetén az üzletrésszel mi történjen. Ezek azonban fontos kérdések. Ennek ellenére az öröklés szabályaival kevesen vannak tisztában. Cikkünkben most azt vizsgáljuk mikor és hogyan örökölheti a cégtulajdont az elhunyt együtt vagy külön élő házastársa, élettársa.

A legelején fontos tisztázni, hogy az öröklés kétféleképpen történhet, végintézkedés alapján - ez az, amikor valaki végrendeletet készít - vagy a törvény által meghatározott módon, ezt törvényes öröklésnek hívjuk. Amennyiben az elhunyt nem hagyott hátra semmilyen érvényes végrendeletet, akkor az örökösöket a törvényes öröklés szabályai szerint kell meghatározni. Hírlevelünkben most csak ezt vizsgáljuk.

Tudnunk kell azt is, hogy az üzletrész a tag halálával az örökösre száll, ha a társasági szerződésben ezt nem zárták ki a tagok.

A törvényes öröklés alapján a házastárs akkor örököl, ha az örökhagyónak nincsenek leszármazói, vagyis gyermekei, unokái és így tovább. A házastárs öröklésének ezen kívül más feltételei is vannak. Nem örököl, ha elváltak, vagyis az örökhagyó halálakor a bíróság már jogerősen kimondta a házasság felbontását. Akkor sem örököl, ha nem váltak el ugyan, de az életközösség megszűnt, és nem volt rá remény, hogy azt visszaállítsák. A családjogban a formális házasságkötésen túl a házasság valódi tartalma a házastársak együttélése, érzelmi és gazdasági közössége. Ezt hívjuk életközösségnek.

Megtörtént esettel talán könnyebben rávilágíthatunk, hogyan lehet a fenti feltételeket vizsgálni. Az első feltételt, hogy az életközösség nem állt fenn, könnyebb megállapítani. Esetünkben az elhunyt házastársa még a haláleset előtt elköltözött a közös lakásból, azért hogy külön éljen, és a közös vagyont is megosztották.

A másik feltétellel kapcsolatban, hogy próbálták-e helyreállítani az együttélést, a bíróság a következőket mérlegelte. Az elhunyt házastárs korábban próbálta rávenni társát az újbóli együttélésre, ő azonban válópert indított, ahol arra is hivatkozott, hogy házasságuk több mint 10 éve csak formális. A válóper alatt többször nem állt kötélnek házastársa kérésének, hogy ismét együtt éljenek. A bíróság értelmezése szerint nem az a lényeg, hogy valamelyikük megpróbálta-e helyreállítani az életközösséget, hanem hogy mindketten akarták-e azt, és erre következtetni is lehet tetteikből, nyilatkozataikból vagy az eset körülményeiből. Esetünkben a bíróság arra jutott, hogy nem volt kilátás az újbóli együttélésre.

Nem mindenki hivatkozhat a bíróság előtt arra, hogy a fentiek szerint a házastárs nem lehet örökös. Ezt csak az teheti meg, aki akkor örökölne, vagy mentesülne az örökléssel kapcsolatos tehertől, ha a házastárs nem örököl.

Az élettársak esetében a jogszabály 2009. május 8-tól módosult, figyelemmel arra, hogy létrejött egy új kategória, a bejegyzett élettársi kapcsolat. Bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt együttesen jelenlévő két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy személyesen kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatot kíván létesíteni.
A bejegyzett élettárs ugyanolyan szabályok szerint örököl, mintha házastárs lenne.

A nem azonos nemű élettársi viszonyban élő párok esetén azonban továbbra is elmondható, hogy az élettárs a törvény szerint nem örökös. Örökös akkor lehet, ha - ahogy azt fentebb is írtuk - végintézkedés, végrendelet így rendelkezik.


2010.01.18.


- - - - - - - - - -
A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
(1) 266-6621
http://www.kocsis-iroda.hu/
http://www.megbizhatougyvediiroda.hu/<< Vissza a többi jogi cikkhezTíz legfrissebb jogi cikk


A pecsét mindent szentesít? - 2013.07.29.
A „Nagy Testvér” figyel – ma már a csekkbefizetéseket is nyilvántartják? - 2013.07.22.
Biztonságban vannak adataink a társasházaknál? - 2013.07.15.
Hurrá nyaralunk! De mire érdemes figyelni? - 2013.07.08.
A Kúria halogatja a döntést devizaügyben? - 2013.07.01.
Tovább dúl a devizahitel háború? Kinek van igaza? - 2013.06.24.
Hogyan vállaljon nyári munkát a gyerek? - 2013.06.17.
Megszűnik az anyakönyvi kivonat? - 2013.06.10.
Társasházi pénzügyek: kötelező a könyvelő? - 2013.05.27.
Újra megváltoztak a távolléti díj számításának feltételei - 2013.05.20.

© Copyright 2006 - 2009 WebBusiness Üzletfejlesztési Zrt.

SzegedKlíma
Sicontact

Újdonság!

Eladó
domain nevek

csaladi.net
webtárhely co
emarketing.hu
ablak.co
infraszauna.co
parketta.co
szakkepzes.co
Tunézia
jakuzzi.co
szinterezes.eu
bérszámfejtés co
ablakszigeteles.info
hazszigeteles.info

Minden eladó domain név >>

Kera
Ipari Parkok Egyesület Konzorciuma